Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/viuwmraf/public_html/prajicorim.ro/index.php:2) in /home/viuwmraf/public_html/prajicorim.ro/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Prăjicorim http://prajicorim.ro Prăjiturind cu Corina? Tue, 26 Jan 2016 09:37:53 +0000 en-US hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8.21 Cum a fost prima găteală în bucătăria unui restaurant! http://prajicorim.ro/cum-a-fost-prima-gateala-in-bucataria-unui-restaurant.html http://prajicorim.ro/cum-a-fost-prima-gateala-in-bucataria-unui-restaurant.html#comments Sun, 01 Apr 2012 19:32:33 +0000 http://prajicorim.ro/?p=453 Sâmbătă am fost invitată la o sesiune de gătit. Lumea Reţetelor este capul răutăţilor! M-au văzut, m-au plăcut şi au zis că ar vrea să mă aibă alături la o găteală. Aşa că ieri am mers în bucătăria Restaurantului Barbizon şi ne-am apucat de treabă.

Bucătar--Şef, Laura Mihăilescu, Ioana Grigore şi Corina Niţescu

Alături de Ioana Grigore şi Laura Mihăilescu am pregătit cele mai gustoase mâncăruri. Deşi eu mă ocup în mare parte de prăjiturit, de astă dată mi-am încercat norocul şi cu un antreu. Am pregătit nişte clătite cu bacon şi sos de iaurt.

Surpriza a venit la final când am oferit mesenilor o Prăjitură cu dovleac, stafide şi brânză dulce. A fost atât de delicioasă, încât îmi venea să o iau acasă şi să nu o împart cu nimeni. Dar am reuşit să îmi ţin în frâu dorinţele şi i-am cedat o mare parte a prăjiturii unui alt gurmand.

Clătite cu Bacon şi Sos de iaurt

Prăjitruă cu dovleac, stafide şi brânză dulce

Reacţii după ce am gătit într-o bucătărie de restaurant

 • Nu credeam niciodată că este aşa de greu să pregăteşti mâncare într-o bucătărie de restaurant! Faptul că nu îţi cunoşti intrumentele, că foloseşti ustensile mult prea mari şi cuptoare şi plite imense, te poate încurca la început.
 • Cel mai greu mi-a fost să mă obişnuiesc cu locul în care pot găsi cele de trebuinţă. Am fost nevoită să întreb pe toată lumea unde găsesc aia şi aia şi aia. Chiar cred că am stresat multă lume cu astfel de întrebări!
 • Faptul că găteşti în bucătăria unui Bucătar-Şef, care mai e şi de faţă, este cu adevărat stresant! Dar, cu toate astea, ai şi super multe de învăţat. Dacă treci peste orgolii şi te laşi mustrat de el, poţi afla multe secrete de-ale bucătăritului.

Primind sfaturi de la profesinişti

Ce am învăţat ieri?

 • Atunci când tai diferite alimente pe un tocător, niciodată nu ai voie să le dai la o parte cu lama cuţitului întreptată în jos. Rişti să toceşti tăişul şi vei strica respectivul cuţit. Aşadar, după ce termini de tocat, înorci lama cu tăişul în sus şi astfel poţi să dai la o parte alimentele.
 • Dacă ai de realizat un amestec de ou cu zahăr, iar în reţetă îţi spune că trebuie să pui pe toate ingredientele o dată, nu trebuie să te laşi păcălit! Se ia mai întâi albuşul şi se bate spumă, se adaugă gălbenuşul, abia apoi zahărul.
 • Când faci clătite cu diferite produse în compoziţie (fie ele fructe sau diferite feluri de şuncă) trebuie atenţie mare atunci când sunt puse la prăjit. Orice ingredient adăugat în compoziţia originală trebuie tăiat foarte mărunt şi presat la prăjire.
 • Când vine vorba de aranjamente, trebuie luate în considerare atât forma farfuriei, cât şi dimensiunile produsului finit, dar mai ales igredientele folosite la prepararea lui. Cu alte cuvinte, aranjamentul din farfurie este cea mai grea parte a preparării unui fel de mâncare.

Bucuria de la sfârşitul unei zile de muncă

Şi ce pot să mai spun… A fost o onoare să pregătesc două feluri de mâncare în bucătăria celor de la Barbizon şi să iau lecţii de la profesionişti! De asemenea, mi-a făcut plăcere să gătesc alături de Ioana şi Laura, dar mai ales să degust mâncărurile pregătite de ele.

Bloggeri, bucătari şi manageri în bucătărie

Sper să mai am ocazia să trec prin astfel de experienţe şi să mai pot fura din secretele bucătarilor.

Mai multe fotografii de la eveniment sunt postate aici. Mulţumesc mult Dorothea Kettler pentru fotografii. Mulţumesc, de asemenea, Lumea Reţetelor pentru invitaţie, Barbizon Steak House pentru spaţiul pus la dispoziţie şi Reader’s Digest pentru încă o carte primită (asta mă provoacă să mai deschid o secţiune în blog: Reţete de toate zilele).

Sfârşit de zi de bucătăreală


Iar dacă te-am făcut curios să vezi cum se găteşte la Barbizon Steak House, poţi face o rezervare la +40(0)21 202 16 35 sau barbizon[@]pullman[.]ro şi apoi să dai o fugă în Piaţa Montreal nr.10, la restaurantul din incinta Hotelului Pullman Bucharest World Trade Center.

Atmosfera este una primitoare şi garantez o masă de neuitat. Mai ales că există o bucătărie deschisă unde poţi urmări fiecare mişcare a bucătarilor. Eu una voi reveni acolo, nu în calitate de bucătar amator, ci în calitate de degustător al preparatelor.


PS: În tipul degustării preparatelor finale, am luat parte la o discuţie interesantă despre emisiuni dedicate gătitului. Am făcut o listă cu cele mai interesante şi sper să revin curând cu detalii despre ele. Eventual mici recenzii. Fii fe fază!

]]>
http://prajicorim.ro/cum-a-fost-prima-gateala-in-bucataria-unui-restaurant.html/feed 1
15. Prăjitură cu miere şi scorţişoară http://prajicorim.ro/15-prajitura-cu-mere-si-scortisoara.html http://prajicorim.ro/15-prajitura-cu-mere-si-scortisoara.html#comments Thu, 16 Jun 2011 09:35:05 +0000 http://prajicorim.ro/?p=433 Aceste prăjiturele se păstrează bine într-o cutie etanşă, împreună cu un măr schimbat regulat – ca să îşi menţină prespeţimea şi textura

Prăjitură cu miere şi scorţişoară
1 1/4 cană de făină albă
1/2 linguriţă scorţişoară măcinată
1/4 linguriţă nucşoară măcinată
1/8 linguriţă sare
1/4 cană miere
1/2 cană zahăr tos
1/4 lingură bicarbonat de sodiu, dizolvat în 1/2 lingură apă
Se încinge cuptorul la 180°. ● Se unge cu unt o tavă de copt de 22 x 22 cm. ● Se cern făina, scorţişoara, nucşoara şi sarea într-un castron mijlociu. ● Într-un castron mare se bat bine cu mixerul, la viteză maximă, mierea şi zahărul. ● Se încorporează oul. ● Se adaugă bicarbonatul şi amestecul de făină şi se mixează bine. ● Se pune compoziţia în tavă şi se presează bine, într-un strat omogen şi egal. ● Se caoce 20-25 min. sau până devine aurie. ● Se răceşte complet înainte de a se tăia în dreptunghiuri.

Pentru 16-25 bucăţi ● Pregătire: 20 min. ● Coacere: 20-25 minute ● Nivel 1 ● Se păstrează 4 săptămâni ● Preţ: 8 lei / 15 bucăţi


Tips & Tricks

 • Spală-te pe mâini cum intri în bucătărie.
 • Pregăteşte-ţi ingredientele pentru a le avea la îndemână.
 • Aprinde cuptorul înainte de a te apuca de preparat aluatul.
 • Umezeşte-ţi mâinile, sau foloseşte puţin ulei atunci când pui aluatul în tavă! Deoarece compoziţia este foarte lipicioasă, rişti să rămâi cu ea pe mâini.
 • Păstrează ordinea în bucătărie şi spală vasele imediat cum termini, altfel vor sta acolo pentru muuult timp, crede-mă.

Am pregătit pentru cea de-a doua zi de Street Delivery 6 o surpriză celor ce şi-au petrecut ziua pe Arthur Verona. Le-am făcut o prăjitură.

Cu câteva ore înainte de a mă îndrepta spre standul Paşi către viaţa, am pregătit cu atenţie ingredientele, le-am cântărit şi mi-am dat seama că lipseşte ceva… NUCŞOARA!

Am fugit repede la magazin şi am cumpărat restul ingredientelor necesare şi apoi am pornit spre treabă.

1

Făina, scorţişoara şi nucşoara s-au amestecat imediat. La fel şi zahărul cu mierea. Am adăugat apoi oul şi s-a format un aluat cu consistenţa unei spume.

2

3

4

5

Peste acesta am adăugat amestecul de făină şi apoi s-a format compoziţie perfectă pentru prăjitură. A urmat momentul când a trebuit să pun aluatul în tavă, moment în care am crezut că toată compoziţia s-a lipit de mâinile mele şi acolo va rămâne pentru totdeuna.

6

Între timp mi-am adus aminte de ce sfaturi îmi dădea mama în copilărie şi de cum făcea bunica acei cozonaci gustoşi şi am încercat să folosesc puţin ulei pentru a deslipi coca de pe mâini.

Am reuşit într-un final să aşez aluatul în tavă şi apoi să o pun la cuptor, iar după aproximativ 15 minute, prăjitura era gata.

8

Deoarece părea prea simplă şi avea aspectul şi gustul unei turte dulci foarte aromate, am servit prăjitura cu frişcă şi cu sirop de ciocolată şi toată lumea s-a lins pe degete.

7

STATISTICI

Cantitate Preţ
Făina 200g 2.30 lei
Miere 75g 3.25 lei
Zahăr tos 125g 1.00 lei
Scorţişoară 2 linguriţe
Nucşoară 1 linguriţă
Bicarbonat 1 linguriţă
Ou 1 buc 0.50 lei
Sirop de ciocolată 1 buc 6.50 lei
Frişcă 1 buc 8.50 lei
Decoraţiuni 2 pliculeţe 1.50 lei

7.05 lei+
16.50 lei

Spor la PRĂJITURIT!

]]>
http://prajicorim.ro/15-prajitura-cu-mere-si-scortisoara.html/feed 3
14. Montecaos http://prajicorim.ro/14-montecaos.html http://prajicorim.ro/14-montecaos.html#comments Fri, 11 Mar 2011 15:38:21 +0000 http://prajicorim.ro/?p=415 Montecaos

Aceste fursecuri pudrate cu scorţişoară sunt o specialitate tunisiană.

2/3 cană de făină albă
1 linguriţă praf de copt
1/4 linguriţă sare
1 cană zahăr pudră
1/2 cană unt (1 bucată), topit
1 lingură scorţişoară măcinată
Se încinge cuptorul la 150°. ● Se tapează cu făină o tavă de prăjituri. ● Se cern făina, praful de copt şi sarea într-un castron mare. ● Se adaugă zahărul pudră, apoi untul şi se frământă cu mâna până se obţine un aluat moale. ● Se fac bile de aluatde mărimea unei nuci, se aplatizează şi se pun în tăv la 5 cm distanţă. ● Se coc 15-20 min. sau până încep să se crape deasupra. ● Se scot să se răcească pe grătar.

Pentru 12 bucăţi ● Pregătire: 25 min. refrigerare ● Coacere: 15-20 minute ● Nivel 1 ● Se păstrează 3 zile ● Preţ: 8 lei / 13 bucăţi


Tips & Tricks

 • Spală-te pe mâini cum intri în bucătărie.
 • Pregăteşte-ţi ingredientele pentru a le avea la îndemână.
 • Aprinde cuptorul înainte de a te apuca de preparat aluatul.
 • Foloseşte doar 2/3 pachet de unt!
 • Păstrează ordinea în bucătărie şi spală vasele imediat cum termini, altfel vor sta acolo pentru muuult timp, crede-mă.

M-am apucat astăzi cu entuziasm să fac o prăjitură tare gustoasă.
Totul a început cu pofta de ceva dulce şi cu mirosul de scorţişoară care venea din dulapul bucătăriei. Imediat am ajuns la cărticica cu reţete şi am ales-o. Uşor de pregătit, destul de rapidă şi avea scorţişoară.

Am dat o fugă până la magazin să iau untul şi m-am întors pregătită de a începe.

Montecaos 1

Am pus în castron făina şi praful de copt, apoi am pus şi puţină sare. După ce am amestecat, am adăugat şi zahărul pudră.

Montecaos 2

Untul gata topit a ajuns şi el peste compoziţia iniţială şi am început să frământ cu mâinile, aşa cum spuneau indicaţiile.

Montecaos 3

Montecaos 4

Am obţinut aluatul moale despre care scria în reţetă. Era puţin mai uleios decât mă aşteptam, aşa că am mai adăugat puţină făină şi un pliculeţ de zahăr cu aromă de rom.

Montecaos 5

Aluatul obţinut s-a transformat în 13 biluţe cât nucile de mari şi au fost aşezate în tavă. Le-am acoperit cu scorţioşoară şi le-am presat cu furculiţa şi le-am pus la cuptor pentru 13 minute.

Montecaos 6

Montecaos 7

Montecaos 8

Când le-am scos, am crezut că le-am ţinut prea mult la copt, dar abia apoi mi-am dat seama că s-au colorat aşa din cauza scorţişoarei.

Montecaos 9

Într-un final, mi-am satisfăcut pofta şi m-am bucurat de nişte prăjiturele tare gustoase şi aromate.

STATISTICI

Cantitate Preţ
Făina 130g 1.50 lei
Praf de copt 1 pliculeţ 0.50 lei
Unt 2/3 buc 4.80 lei
Zahăr pudră 80g 0.50 lei
Scorţişoară 5g

7.30 lei

Spor la PRĂJITURIT!

]]>
http://prajicorim.ro/14-montecaos.html/feed 0
13. Prăjiturele cu ghimbir, pentru Crăciun http://prajicorim.ro/13-prajiturele-cu-ghimbir-pentru-craciun.html http://prajicorim.ro/13-prajiturele-cu-ghimbir-pentru-craciun.html#comments Fri, 24 Dec 2010 14:14:05 +0000 http://prajicorim.ro/?p=385 Biscuiţi pentru Crăciun
2 1/3 cani de făină albă
1 linguriţă praf de copt
1 linguriţă pudră de cacao
1 linguriţă ghimbir măcinat
1 cană zahăr brut (Demerara sau Barbados)
1 ou mare
1/2 cană unt (1 bucată), topit
2 linguri lapte
1/2 linguriţă esenţă de vanilie
Se cern făina, praful de copt, cacaua, ghimbirul şi sarea într-un castron. Se adaugă zahărul brut, oul, untul, vanilia, laptele şi se freacă bine cu lingura de lemn, până se formează un aluat moale. ● Se presează în formă de disc, se înfăşoară în folie, se dau la frigider 30 de min. ● Se încinge cuptorul la 180°. ● Se ung cu unt două tăvi. ● Pe o suprafaţă presărată cu făină se întinde aluatul într-o foaie groasă de 6 mm. ● Se decupează cu tipare potrivite pentru Crăciun. Se pun în tăvi cu spatula la distanţă de 2 cm. ● Se înţeapă cu furculiţa. ● Se coc 8-10 min. sau până devin aurii, schimbând locul tăvilor la jumătatea timpului. ● Se scot pe grătar.

Pentru 25 bucăţi ● Pregătire: 40 min. + 30 min. refrigerare ● Coacere: 8-10 minute ● Nivel 1 ● Se păstrează 10 zile ● Preţ: 12 lei / 60 bucăţi


Tips & Tricks

 • Spală-te pe mâini cum intri în bucătărie.
 • Pregăteşte-ţi ingredientele pentru a le avea la îndemână.
 • Aprinde cuptorul înainte de a te apuca de preparat aluatul.
 • Foloseşte doar jumătate de pachet de unt!
 • Spală oul înainte de a-l folosi.
 • Păstrează ordinea în bucătărie şi spală vasele imediat cum termini, altfel vor sta acolo pentru muuult timp, crede-mă.

Cu câteva zile înainte de Crăciun, o prietenă m-a rugat să-i pregătesc câteva reţete de prăjituri pe care să le dea drept cadou colegilor de la serviciu. Mi s-a părut o idee genială şi am zis că o ajut cu cel mai mare drag. Aşa am ajuns să pregatesc două reţete special pentru Ajunul Crăciunului: Biscuiţi pentru Crăciun şi Prăjiturele cu ghimbir, pentru Crăciun.

Am fost şi am cumpărat îngredientele pentru ambele reţete şi am aşezat totul ca la carte. Apoi am luat-o pe rând în ideea că voi termina mai repede dacă ma organizez bine de la început.

1b

De data asta am schimbat puţin ingredientele acestei reţete: negăsind zahăr brut, am folosit zahăr brun, iar ghimbir a fost unul ras, nu praf.

Aşadar, am luat şi am amestecat ingredientele necesare, formând şi de data aceasta un aluat pentru biscuiţi, uşor sfărâmicios.

2b

3b

L-am presat în formă de disc şi l-am pus la refrigerat timp de 30 de minute.

4b

Când s-a scurs timpul, am întins aluatul pe un strat de făină, apoi am luat şi de data aceasta formele speciale pentru Crăciun şi am decupat prăjiturelele.

5b

Le-am aşezat la distanţă în tavă şi le-am dat la cuptor pentru cca. 13 minute.

6b

Au ieşit nişte prăjiturele pe cât de arătoase, pe atât de gustoase şi de aromate.

7b

Aşadar, vă doresc şi vouă să vă iasă bunătaţile pentru Crăciun la fel de bune şi gustoase şi totodată să aveţi parte de Sărbători Fericite!

STATISTICI

Cantitate Preţ
Făina 300g 3.00 lei
Praf de copt 1 pliculeţ 0.50 lei
Unt 1/2 buc 2.80 lei
Zahăr brun 170g 4.00 lei
Pudră de cacao 2 linguri
Ghimbir 15g 1.00 lei
Lapte 2 linguri
Zahăr vanilat de Bourbon 1 pliculeţ 0.80 lei
Esenţă de vanilie 1/2 sticluţă 0.80 lei

12.10 lei

Spor la PRĂJITURIT!

]]>
http://prajicorim.ro/13-prajiturele-cu-ghimbir-pentru-craciun.html/feed 4
12. Biscuiţi pentru Crăciun http://prajicorim.ro/12-biscuiti-pentru-craciun.html http://prajicorim.ro/12-biscuiti-pentru-craciun.html#comments Fri, 24 Dec 2010 14:13:54 +0000 http://prajicorim.ro/?p=383 Biscuiţi pentru Crăciun
1 1/4 cană făină albă
1/3 cană zahăr pudră
1/8 linguriţă sare
1/2 cană unt (1 bucată), moale
1 lingură smântână grasă
1/2 linguriţă esenţă de vanilie
25 dropsuri colorate, zdrobite mare


Într-un castron mare se amestecă zahărul pudră, făina, sarea, untul, smâna, vanilia şi se formează un aluat omogen. ● Se presează în formă de disc, se înfăşoară în folie, se dă la frigider 30 de min. ● Se încinge cuptorul la 200°. ● Se tapează cu hârtie de pergament două tăvi de prăjituri. ● Pe o suprafaţă presărată cu făină, se întinde aluatul într-o foaie groasă de 3 mm. ● Se decupează cu tipare de prăjituri de Crăciun: brăduţi, steluţe, oameni de zăpadă. Resturile de aluat se întind din nou şi se decupează la fel. Se pun prăjiturile în tăvi cu spatula, la distanţă de 2 cm. ● Cu un cuţit, se face o mică gaură în centrul fiecăreia. Se pune în fiecare gaură o bucată de bomboană. ● Se coc 5-7 min. sau până biscuiţii se rumenesc şi bomboana se topeşte, schimbând locul tăvilor la jumătatea timpului. ● Se răcesc în tavă.

Pentru 25 bucăţi ● Pregătire: 40 min. + 30 min. refrigerare ● Coacere: 5-7 minute ● Nivel 2 ● Se păstrează 5 zile ● Preţ: 11 lei / 50 bucăţi


Tips & Tricks

 • Spală-te pe mâini cum intri în bucătărie.
 • Pregăteşte-ţi ingredientele pentru a le avea la îndemână.
 • Aprinde cuptorul înainte de a te apuca de preparat aluatul.
 • Foloseşte doar jumătate de pachet de unt!
 • Păstrează ordinea în bucătărie şi spală vasele imediat cum termini, altfel vor sta acolo pentru muuult timp, crede-mă.

Cu câteva zile înainte de Crăciun, o prietenă m-a rugat să-i pregătesc câteva reţete de prăjituri pe care să le dea drept cadou colegilor de la serviciu. Mi s-a părut o idee genială şi am zis că o ajut cu cel mai mare drag. Aşa am ajuns să pregatesc două reţete special pentru Ajunul Crăciunului: Biscuiţi pentru Crăciun şi Prăjiturele cu ghimbir, pentru Crăciun.

Am fost şi am cumpărat îngredientele pentru ambele reţete şi am aşezat totul ca la carte. Apoi am luat-o pe rând în ideea că voi termina mai repede dacă ma organizez bine de la început.

1a

Am făcut aluatul pentru biscuiţi care este unul foarte simplu, a trebuit să amestec bine toate îngredientele necesare şi apoi să îl bag în frigider.
Am pus în schimb puţin mai multă smântână decât scria în reţetă, mai exact vreo 4 linguri. Iar pentru gust am pus şi un pliculeţ de zahăr vanilat de Bourbon.

2a

Am opţinut coca de biscuiţi aşa cum trebuia, era un sfărâmicioasă, pe care am turtit-o în formă de disc şi am pus-o la frigider pentru refrigerare.

3a

Între timp am zdrobit dropsurile cu ajutorul unui mojar şi le-am pregătiti pentru a le pune pe biscuiţi.

După ce au trecut cele 30 de minute, am pus pe un pat de făină aluatul, l-am întins şi am început să decupez prăjiturile cu forme drăguţe pentru Craciun.

4a

Când le-am pus în tavă le-am adăugat şi dropsurile în mijloc şi gata fiinde de copt, le-am pus la cuptor.

5a

6a

Am aşteptat cca. 9 minute şi am scos minunatele prăjiturele din cuptor.
Wow! Erau cele mai frumoase prăjiturele de Crăciun pe care le văzusem!

7a

STATISTICI

Cantitate Preţ
Făina 170g 1.50 lei
Smântână 1 cutie 2.50 lei
Unt 1/2 buc 2.80 lei
Zahăr pudră 70g 1.00 lei
Zahăr vanilat de Bourbon 1 pliculeţ 0.70 lei
Dropsuri 1 pachet 2.80 lei
Esenţă de vanilie 1/2 sticluţă 0.80 lei

11.10 lei

Spor la PRĂJITURIT!

]]>
http://prajicorim.ro/12-biscuiti-pentru-craciun.html/feed 0
Rugelach – varianta finisată http://prajicorim.ro/rugelach-varianta-finisata.html http://prajicorim.ro/rugelach-varianta-finisata.html#comments Sat, 11 Dec 2010 19:56:25 +0000 http://prajicorim.ro/?p=368 Aşa cum spuneam, săptămâna asta trebuia să fac prăjiturele împreună cu nişte copilaşi
drăguţi de la Gan Eden.

Ştiind că mie acasă reţeta îmi eşuase complet, m-am dus cu frică să nu iasă prost şi
de data asta, să nu dezamăgesc copiii şi totodată pe Dalia care era entuzismată că
prăjiturim.

Şi uite aşa ne-am apucat de treabă şi am folosit 2 pachte de unt, nu 4. Am folosit 500g
de brânză de vaci şi 2 căni de făină, aşa cum spunea reţeta.

Am format aluatul, care a ieşit ce-i drept cam moale, dar am zis ca nu e nicio
problemă, că va sta la frigider şi se va întări.

Jumătate de oră de aşteptat şi alte sute de emoţii au fost de ajuns ca să mă ţină cu
sufletul la gură… aluatul era tot moale. Aşa că aici intervine Dalia, care a pus din
proprie iniţiativa alte 4-5 căni de făină şi a salvat aluatul de la alt dezastru.

După momentul salvator, am luat copilaşii la pregătit prajiturele. Le-am umplut
frumuşel cu stafide şi le-am împăturit împreună şi au ieşit nemaipomenit de
frumoase… dar şi gustoase.

Alte câteva zeci de minute de aşteptat şi prăjiturelele arătau aşa:

rugelach-bun

Astfel am aflat că reţeta era complet eronată:

 • de la 4 pachete de unt am ajuns la 2
 • de la 2 căni de făină s-a ajuns la 6-7
 • de la 10-15 minute de stat la cuptor la 20-25
 • Acestea fiind zise, puteţi încerca din nou acestă reţetă şi nu vă va părea rău! :)

  ]]>
  http://prajicorim.ro/rugelach-varianta-finisata.html/feed 2
  11. Rugelach http://prajicorim.ro/11-rugelach.html http://prajicorim.ro/11-rugelach.html#comments Tue, 30 Nov 2010 11:16:16 +0000 http://prajicorim.ro/?p=332 Sunt prăjituri tradiţionale pentru Hanukkah.

  Atenţie: am eşuat când am făcut această reţetă pentru prima dată (detalii mai jos), dar am refăcut-o şi am aflat ce era greşit. Deci dacă vrei să faci aceste prajiturele găseşti reţeta “corectă” aici.

  Rugelach
  2 căni de unt (4 bucăţi), moale
  2 pachete (500 g) brânză de vaci, moale
  2 căni de făină albă
  1/2 cană stafide aurii
  2 linguri zahăr tos
  1 lingură scoţişoară măcinată
  4 linguri zahăr pudră pentru presărat
  Într-un castron mare se bat cu mixerul, la viteză maximă, untul şi brânza de vaci, până se fac cremă. ● Se adaugă făina şi se formează un strat omogen. Se împarte aluatul în două, se presează fiecare jumătate în formă de disc, se înfăşoară în folie, se dau la frigider 30 de min. ● Se încinge cuptorul la 190°. ● Se pregătesc două tăvi de prăjituri. ● Într-un castronel se amestecă stafidele, zahărul şi scorţişoară. ● Pe o suprafaţă presărată cu făină se întinde o bucată de aluat într-o foaie rotundă, groasă de 6 mm. ● Se taie în 16 felii triunghiulare. ● Se presară deasupra jumătate din amestecul de stafide, lăsând o margine de 1/2 cm. ● Se rulează fiecare prăjitură pornind dinspre partea lată spre vârf. ● Se repetă operaţiunile cu cealaltă bucată de aluat. ● Se pun prăjiturile în tavă cu spatula. ● Se coc 10-15 min. sau până încep să se rumenească, schimbând locul tăvilor la jumătatea timpului. Se scot să se răcească pe grătar. Se pudrează cu zahăr.

  Pentru 32 bucăţi ● Pregătire: 30 min. + 30 min. refrigerare ● Coacere: 10-15 minute ● Nivel 2 ● Se păstrează 3 zile ● Preţ: 30 lei / 30 bucăţi


  Tips & Tricks

  • Spală-te pe mâini cum intri în bucătărie.
  • Pregăteşte-ţi ingredientele pentru a le avea la îndemână.
  • Aprinde cuptorul înainte de a te apuca de preparat aluatul.
  • Foloseşte doar două pachete de unt!
  • Pentru această reţetă foloseşte un castron foarte mare.
  • Păstrează ordinea în bucătărie şi spală vasele imediat cum termini, altfel vor sta acolo pentru muuult timp, crede-mă.

  Ştiind că pe 1 decembrie vine Hanukkah, iar pe 6 decembrie mă voi duce la Gan Eden să pregătesc aceste prăjiturele tradiţionale cu copiii de acolo, m-am hotărât să o încerc mai intai acasă.

  Aşa că m-am apucat de treabă. Am cumpărat cele necesare. Am reuşit să găsesc brânză de vaci la cutie şi celelalte ingrediente şi le-am aşezat la pozat.

  1

  Am amestecat brânzica cu untul şi am adăugat făina. Am folosit mixerul la început, iar când a fost timpul să amestec şi făina, am optat pentru o lingura de lemn. Astefel am obţinut aluatul pe care l-am pus la răcoare timp de 30 de minute la frigider.


  3

  5

  6

  Am amestecat zahărul (eu am ales sa folosesc zahăr pudră), scorţişoara şi stafidele într-un castronel.

  7

  Am scos aluatul de la rece şi l-am întins pe un pat de făină. L-am tăiat apoi cu ajutorul unui cuţit de pizza.

  8

  9

  L-am umplut cu amestecul de stafide şi apoi am format prăjiturelele. Le-am pus în tavă şi le-am băgat la cuptor, gândindu-mă că în aproximativ zece minute voi avea nişte prăjiturele tare gustoase şi frumoase.

  10

  2

  Dar nu a fost să fie aşa şi când m-am dus să întorc tăvile, am obervat dezastrul din cuptor. Abia atunci am realizat că dacă în reţetă scrie 4 bucăţi de unt şi eu am pus doar trei, de fapt trebuia să pun doar două. Aşa că timp de jumătate de oră am tot şters la untul topit din tăvi sperând că voi salva prăjiturelele.

  Nu a fost să fie aşa. Ele eu supravieţuit parţial, le-am gustat şi au ieşit cât de cât bune, dar pline de ulei. Data viitoare când le fac, voi ştii cu siguranţă care sunt cantităţile necesare.

  Aşadar prima reţetă eşuată.

  STATISTICI

  Cantitate Preţ
  Făina 400g 3.50 lei
  Brănză de vaci 500g 9.00 lei
  Stafide 100g 3.50 lei
  Unt 3 buc 15.00 lei
  Zahăr pudră 4 linguri
  Zahăr tos 2 linguri
  Scorţioşoară 1 lingură

  31.00 lei

  Spor la PRĂJITURIT!

  ]]>
  http://prajicorim.ro/11-rugelach.html/feed 0
  10. Blondine http://prajicorim.ro/10-blondine.html http://prajicorim.ro/10-blondine.html#comments Sat, 13 Nov 2010 11:11:57 +0000 http://prajicorim.ro/?p=319 Gustul de caramel al acestei prăjituri suplineşte cu brio absenţa ciocolatei. Dacă vreţi să îi sporiţi delicioasa aromă, este bine să folosiţi esenţă de vanilie de cea mai bună calitate, care se găseşte în supermarket sau în magazine specializate. Calitatea untului este şi ea esenţială: folosiţi ce găsiţi mai bun.

  Blondine
  1 1/3 cană de făină albă
  1/2 linguriţă praf de copt
  1/8 linguriţă sare
  2/3 cană unt, moale
  3/4 cană zahăr brun
  2 ouă mari
  2 linguri de sirop de porumb
  1 1/2 linguriţă esenţă de vanilie
  1 cană nucă tocată fin
  Se încinge cuptorul la 180°. ● Se unge cu unt o tavă de copt de 20 x 20 cm. ● Se cern făina, praful de copt şi sarea într-un castron mijlociu. ● Într-un castron mare se bat cu mixerul, la viteză maximă, untul şi zahărul brun, până se fac cremă. ● Se incorporează ouăle, siropul de porumb şi vanilia. ● Se adaugă amestecul de făină şi nuca. ● Se toarnă compoziţia în tavă, se netezeşte deasupra. ● Se coace 25-30 min. sau până se usucă deasupra şi aproape s-a întărit pe margine. Nu se coace mai mult decât este nevoie. ● Se răceşte complet înainte de a se tăia în dreptunghiuri.

  Pentru 16-25 bucăţi ● Pregătire: 20 min. ● Coacere: 25-30 minute ● Nivel 1 ● Se păstrează 5 zile ● Preţ: 16 lei / 45 bucăţi


  Tips & Tricks

  • Spală-te pe mâini cum intri în bucătărie.
  • Pregăteşte-ţi ingredientele pentru a le avea la îndemână.
  • Aprinde cuptorul înainte de a te apuca de preparat aluatul.
  • Spală ouăle înainte să le spargi.
  • E foarte important să laşi mult spaţiu între prăjituri, deoarece ele îşi vor mări diametrul.
  • Păstrează ordinea în bucătărie şi spală vasele imediat cum termini, altfel vor sta acolo pentru muuult timp, crede-mă.

  IMG_6966

  IMG_6967

  IMG_6968

  IMG_6969

  IMG_6970

  IMG_6971

  IMG_6972

  IMG_6973

  STATISTICI

  Cantitate Preţ
  Făina 200g 1.60 lei
  Zahăr brun 140g 6.00 lei
  Esenţă de vanilie 2 linguriţe
  Unt 200g 4.00 lei
  Ouă 2 buc 1.60 lei
  Nucă 100g 2.40 lei

  15.60 lei

  Spor la PRĂJITURIT!

  ]]>
  http://prajicorim.ro/10-blondine.html/feed 0
  9. Fursecuri cu scorţişoară şi migdale http://prajicorim.ro/9-fursecuri-cu-scortisoara-si-migdale.html http://prajicorim.ro/9-fursecuri-cu-scortisoara-si-migdale.html#comments Tue, 02 Nov 2010 20:28:24 +0000 http://prajicorim.ro/?p=301 Fursecuri cu scorţişoară şi migdale
  1 1/4 cană de migdale, tocată mare
  2/3 cană zahăr tos
  3 linguri de făină albă
  1 lingură amidon de porumb
  1/8 linguriţă sare
  3 linguri unt topit
  1 linguriţă esenţă de migdale
  1 linguriţă scorţişoară măcinată
  3 albuşuri mari, bătute uşor
  Într-un castron mare se amestecă migdalele, zahărul, făina, amidonul de porumb şi sarea. ● Se adaugă untul, esenţa de migdale şi scorţişoara. ● Se încorporează albuşurile. ● Se dă aluatul la frigider 30 min. ● Se încinge cuptorul la 200°. ● Se tapează două tăvi cu folie de aluminiu. ● Se pun în tăvi jumătaţi de lingură de aluat, la distanţă de 5 cm. ● Se coc 5-7 min. sau până se rumenesc, schimbând locul tăvilor la jumătatea timpului. ● Se scot pe grătar la răcit.

  Pentru 25 bucăţi ● Pregătire: 20 min. + 30 min. refrigerare ● Coacere: 5-7 minute ● Nivel 1 ● Se păstrează 3-4 zile ● Preţ: 14 lei / 29 bucăţi


  Tips & Tricks

  • Spală-te pe mâini cum intri în bucătărie.
  • Pregăteşte-ţi ingredientele pentru a le avea la îndemână.
  • Aprinde cuptorul înainte de a te apuca de preparat aluatul.
  • Spală ouăle înainte să le spargi.
  • E foarte important să laşi mult spaţiu între prăjituri, deoarece ele îşi vor mări diametrul.
  • Păstrează ordinea în bucătărie şi spală vasele imediat cum termini, altfel vor sta acolo pentru muuult timp, crede-mă.

  Ştiind că voi merge la o întâlnire unde va fi şi o mică pauză, m-am gândit să pregătesc o surpriză şi să fac o mică prăjitură.

  Am căutat pe fugă nişte ingrediente, am găsit şi prăjitura perfectă şi m-am şi apucat de treabă.

  Am aşezat cele de trebuinţă frumos, le-am cântărit şi am început să le amestec.

  Fursecuri cu scortisoara si migdale

  Fursecuri cu scortisoara si migdale

  După ce am mărunţit migdalele, am adăugat şi făina, apoi un praf de sare. Am topit untul mai întâi şi l-am pus şi pe el peste amestecul din catron, am pus apoi esenţa şi scorţişoara după ochi (prefer să fie mai aromată prăjitura, aşa că am pus mai multicel din fiecare).

  Fursecuri cu scortisoara si migdale

  Am amestecat şi albuşurile şi le-am pus şi pe ele în compoziţie. Am “sigilat” castronul şi l-am pus la odihnit la frigider.

  Fursecuri cu scortisoara si migdale

  Fursecuri cu scortisoara si migdale

  Când s-au scurs cele 30 de minute, am început să pun formele în tavă, respectând indicaţiile de a lăsa cca. 5 cm între prăjiturele, apoi le-am pus la cuptor.

  La 3 minute după ce le-am pus la copt, am schimbat tăvile între ele şi după alte 3 minute, am scos prăjiturelele la răcit.

  Fursecuri cu scortisoara si migdale

  Fursecuri cu scortisoara si migdale

  Le-am luat cu mine la eveniment şi au fost foarte apreciate. Abia dacă am apucat şi eu să gust una.

  Sunt nişte fursecuri aromate, foarte gustoase ce se pot bea la o ceşca de cafea sau ceai tare.

  STATISTICI

  Cantitate Preţ
  Făina 25g 0.20 lei
  Migdale 180g 6.50 lei
  Scorţişoară 1 linguriţă
  Esenţă de migdale 2 linguriţe
  Unt 70g 1.60 lei
  Zahăr tos 150g 2.60 lei
  Ouă 3 buc 2.40 lei

  13.30 lei

  Spor la PRĂJITURIT!

  ]]>
  http://prajicorim.ro/9-fursecuri-cu-scortisoara-si-migdale.html/feed 0
  8. Prăjiturele pentru Ziua Sfinţilor http://prajicorim.ro/8-prajiturele-pentru-ziua-sfintilor.html http://prajicorim.ro/8-prajiturele-pentru-ziua-sfintilor.html#comments Wed, 27 Oct 2010 21:22:28 +0000 http://prajicorim.ro/?p=282 Numele de Halloween provine de la preluarea greşită a numelui sărbătorii catolice Ziua tuturor Sfinţilor. Tradiţia cerea ca în zilele de 1-2 noiembrie copiii să colinde, cântând la uşile vecinilor şi cerând să fie răsplătiţi. Aceasta este originea obiceiului american de Halloween de a pregăti dulciuri pentru copii.


  Prăjiturele pentru Ziua Sfinţilor
  3/4 cană de făină albă
  1/2 linguriţă scorţişoară măcinată
  1/2 linguriţă cuişoare măcinate
  1/8 linguriţă sare
  1/3 cană unt, moale
  1/3 cană zahăr tos
  1 gălbenuş mare
  2 linguri lapte în plus, la nevoie
  Se cern făina, scorţişoara, cuişoarele şi sarea într-un castron. ● În alt castron se bat cu mixerul, la viteză mare, untul şi zahărul, până se fac cremă. ● Se încorporează gălbenuşul. ● Se adaugă amestecul de făină şi destul lapte cât să se formeze un aluat moale. ● Se presează în formă de disc, se înfăşoară în folie, se dă la frigider 30 min. ● Se încinge cuptorul la 180°. ● Se unge cu unt o tavă de prăjituri. ● Pe o suprafaţă presărată cu făină, se întinde aluatul într-o foaie groasă de 1 cm. ● Se decupează cu tiparul rotund de 5 cm. ● Resturile de aluat se întind din nou şi se decupează la fel. ● Cu un cuţit ascuţit, se marchează o cruce deasupra fiecărei prăjituri. ● Se pun prăjiturelele în tavă cu spatula. ● Se coc 10-15 min. sau până devin aurii. ● Se scot pe grătar la răcit.

  Pentru 12-16 bucăţi ● Pregătire: 40 min. + 30 min. refrigerare ● Coacere: 10-15 minute ● Nivel 1 ● Se păstrează 10 zile ● Preţ: 5 lei / 15 bucăţi


  Tips & Tricks

  • Spală-te pe mâini cum intri în bucătărie.
  • Pregăteşte-ţi ingredientele pentru a le avea la îndemână.
  • Aprinde cuptorul înainte de a te apuca de preparat aluatul.
  • Spală ouăle înainte să le spargi.
  • Foloseşte multă făină când întinzi aluatul, altfel se va lipi de masă şi de făcaleţ.
  • După ce faci formele, ia prăjiturelele cu spatula sau cu un cuţit lat, altfel rişti sa se strice până ajung în tavă.
  • Păstrează ordinea în bucătărie şi spală vasele imediat cum termini, altfel vor sta acolo pentru muuult timp, crede-mă.

  Am pregătit săptămâna asta o reţetă de prăjituri speciale pentru Halloween.

  Mi-am luat ajutor în bucătărie, că doar e mai frumos să găteşti în doi, şi m-am apucat de treabă.

  Am aşezat frumos toate cele necesare. Am măcinat cuişoarele deoarece nu le-am găsit la magazin gata pregătite. Am cântărit îngredientele, şi gata am fost de preparat aluatul.

  Prajiturele pentru Ziua Sfintilor

  Într-un castron am amestecat făina cu scorţişoara şi cuişoarele, în altul am preparat crema din unt şi zahăr, peste care am pus gălbenuşul.

  Prajiturele pentru Ziua Sfintilor

  Prajiturele pentru Ziua Sfintilor

  Prajiturele pentru Ziua Sfintilor

  Peste crema rezultată, am pus amestecul de făină şi am amestecat până s-a omogenizat. Apoi am pus 2 linguri de lapte şi aluatul a fost gata de pus la frigider.

  Prajiturele pentru Ziua Sfintilor

  Prajiturele pentru Ziua Sfintilor

  Prajiturele pentru Ziua Sfintilor

  Prajiturele pentru Ziua Sfintilor

  Am lăsat coca la răcit, şi dupa 30 minute am început să facem formele.
  Am tăiat cu ajutorul unui pahar cele 15 prăjiturele, pe care le-am pus apoi cu grija în tavă. Nu înainte de a le pune la copt, am făcut semnele speciale pentru Halloween.

  Prajiturele pentru Ziua Sfintilor

  Le-am lăsat până s-au rumenit apoi le-am luat la degustat. Yummy!

  Prajiturele pentru Ziua Sfintilor

  O prăjitură foarte aromată, pe care o puteţi pregăti foarte uşor pentru noaptea de Halloween!

  STATISTICI

  Cantitate Preţ
  Făina 100g 0.50 lei
  Scorţişoară 1 linguriţă
  Cuişoare 2 linguriţe
  Unt 100g 2.00 lei
  Zahăr vanilat 1 linguriţă
  Zahăr tos 70g 1.20 lei
  Ouă 1 buc 0.80 lei

  4.50 lei

  Spor la PRĂJITURIT!

  ]]>
  http://prajicorim.ro/8-prajiturele-pentru-ziua-sfintilor.html/feed 3